Meny/recept/diet - TIPS
Exempel 1 på hur en fastekur kan se ut
Dag 1
Kaloriintag: Max 1 100.
Cirka 10 procent protein, 56 procent fett och 34 procent kolhydrater. Allt ska komma från växtriket.
Proportionerna är tänkta som en ungefärlig måttstock.
- Frukost: 1 kopp kaffe eller te. Chiapudding med bär.
- Lunch: Soppa gjord på grönsaker och linser eller en sallad på olika typer av grönsaker, kikärter eller bönor.
- Frukt, bär & nötter kan ingå. Men nötter är väldigt kaloririka, 100 gram nötter innehåller 600 kalorier
- Middag: Grönsaksgryta. Eller rostade rotfrukter och grönsaker i ugn.
- Drick så mycket vatten som möjligt och örtte under dagen. Men bara en kopp kaffe eller svart te.
- *
Dag 2-5:
Kaloriintag: Max 750.
Här ska fördelningen vara cirka 9 procent protein, 44 procent fett och 47 procent kolhydrater. Allt ska komma från växtriket.
Proportionerna är tänkta som en ungefärlig måttstock.
- Frukost: 1 kopp kaffe eller te. Chiapudding.
- Lunch: Soppa gjord på grönsaker och linser eller en sallad på olika typer av grönsaker, kikärter eller bönor.
- Frukt, bär och nötter.
- Drick så mycket vatten som möjligt och örtte under dagen. Men bara en kopp kaffe eller svart te.
- Middag: Grönsaksgryta. Eller rostade grönsaker och rotfrukter i ugn.
Källa: Lina Nertby Aurell, Food pharmacy, Valter Longo, Telegraph.
UGNSROSTAD BRYSSELKÅL
Recept från Food pharmacy
Ingredienser
150 g brysselkål
1 tsk + 2 tsk olivolja till dressing
2 tsk balsamvinäger
1 tsk senap
färsk timjan
salt och svartpeppar
30 g ruccola
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ansa brysselkålen och dela den i halvor. Lägg den i en liten skål, slå på 1 tsk olivolja och rör runt så att oljan täcker allt. Lägg kålen på bakplåtspapper i en ugnssäker form och salta. Stek i ugnen i cirka 20 minuter tills kålen har fin färg.
3. Blanda dressingen med 2 tsk olja, balsamvinäger, senap, färsk hackad timjan samt salt och peppar.
4. Lägg spenat/ruccola och varm brysselkål på tallriken, ringla över dressingen och servera.