10 nyttigheter för att minska vikt
10 nyttingar
1 Ägg
Få livsmedel är så allsidiga som ägg, som kan ätas antingen kokta, stekta, som äggröra eller i en omelett. Vissa brukar till och med blanda ner ett ägg i frukostgröten, för att få en krämigare konsistens och mer protein.
– Jag brukar säga att har man ägg hemma så har man mat hemma. Ägg kan man ha till alla måltider, säger Josefine Jonasson.
2. Frön
Det finns mängder av olika frön som kan användas på en rad olika sätt, såsom chiafrön, linfrön, solroskärnor, pumpakärnor och sesamfrön. Frön innehåller såväl protein som nyttiga fetter och kan bland annat användas i bakning, att strös över frukostyoghurten eller för att ge lite extra knaprighet till en sallad.
3. Spenat
Spenat är en riktig näringsbomb, fullproppad med fibrer, järn, antioxidanter och vitaminer. Testa gärna att mixa spenat i en smoothie – eller varför inte i pannkakssmeten? Spenat kan även ätas som en soppa eller i en gryta, omelett eller sallad.
4. Blomkål
Blomkål är både kalorisnålt och packat med näring i form av bland annat vitaminer, fibrer och antioxidanter. Dessutom går blomkålen att användas för många olika syften.
– Man kan till exempel göra soppa på blomkål, gratinera den i ugnen, riva den till blomkålsris eller göra en pizzabotten på blomkål. Det är också gott att äta rå blomkål som kvällssnacks med dipp, tipsar Josefine.
5. Baljväxter
Bönor och kikärtor är riktig supermat med sitt innehåll av protein, fibrer och mineraler. Kikärtor är goda i en gryta eller sallad, mixade till hummus eller rostade med kryddor till ett smakrikt snacks. Olika typer av bönor kan också användas i bakning för att göra bröd mer proteinrikt
6. Kyckling
Kyckling är både mättande, proteinrikt och kalorisnålt och går att använda i matlagningen på en rad olika vis. Oftast äts kyckling i lagade måltider, men det går även att ha som pålägg på smörgåsen till frukosten eller mellanmålet.
7. Yoghurt
Få livsmedel är lika mångfacetterade som yoghurt, som förutom att vara en frukostfavorit kan användas i smoothies, kalla såser, bakning eller som en dipp. Dessutom är den rik på protein och kalcium, samt probiotika som är bra för tarmfloran.
– Yoghurt är nästan i klass med ägg – man kan alltid få ihop någonting av det, säger Josefine.
8. Havregryn
Även havregryn har en självklar plats på listan. Förutom gröt och overnight oats kan man baka bröd på överbliven havregrynsgröt, mixa havregryn i en smoothie för att göra den mer matig och mättande, eller rosta egen granola i ugnen.
9. Knäckebröd
Knäckebröd är ett hälsosamt och mättande alternativ till mjukt bröd, med högt fiberinnehåll och lågt energivärde. Det kan dels ätas som en knäckemacka, men även användas som en nyttigare pizzabotten. Ett annat tips är att smula ett bit knäckebröd över yoghurt eller kvarg, som ett mer kalorisnålt alternativ till frukostflingor.
10. Potatis
Potatis håller länge i kylen och kan användas på en rad olika sätt – den kan till exempel kokas, stekas, ugnsbakas eller mosas.
– Det går att göra så många olika potatisrätter. Man kan också ha potatis i pajdeg för att få en mer fettsnål paj. Det passar också bra i en matig omelett och är överraskande gott på en grov knäckemacka säger Josefine.